400 таксиджии с подписка за минимална тарифа от 65 ст.

Асоциацията на таксиметровите водачи настоява за минимална тарифа 65 стотинки за километър. Днес 400 таксиметрови шофьори, които членуват в Асоциацията, се включиха в общо събрание и подготвиха подписка, която утре ще бъде внесена в Община Пловдив.

В нея те настояват минималните тарифи за Пловдив да бъдат 0,65 лв дневна и 0,75 стотинки –нощна. Цените за първоначална такса и престой остават на сегашните нива- -0,90 лв и 0,20 лева. Минималната тарифа важи в рамките на града. Членовете на асоциацията са на мнение , че минимален праг от 1 лев, за който настояват представители на две от таксиметровите компании в града, обрича на фалит част от превозвачите. „Тези, които желаят ще могат да извършват превоз на пътници и на по-високи цени, в рамките на гласувания максимален праг от 1,30 лева”, коментира председателят Диян Станев.

Той припомня , че тарифите на таксиметровите услуги са най- ниски в цяла България , а преди 2 години са били намалени с 20 процента. „Влизаме в зимен период, цените на много стоки и услуги се покачват. Цената трябва да удоволетворява както водачите, така и клиентите. При цена от 1 лев за километър клиентите ще се откажат от нашите услуги, оборотите ще паднат драстично , а десетки таксиметрови шофьори ще останат без работа. Цената , която предлагаме е социална и е съобразена с икономическата ситуация в страната, категоричен е Станев.

Направили сме икономическа обосновка , за да защитим предлаганите от нас цени и ще я представим по време на срещата с превозвачите, която предстои да се проведе в Община Пловдив.

Членовете на Асоциацията са наясно, че едно двойно вдигане на тарифите, ще предизвика масов отлив на клиенти. Затова предлагаме оптимален вариант, обяснява Диан Станев . Според него рязък скок в цените на таксиметровите услуги в никакъв случай няма да защити социалните, икономическите и професионалните интереси на таксиметровите шофьори, защото пътниците ще се насочат към незаконните таксита, които извършват нелегални превози.

В Асоциацията на таксиметровите водачи- Пловдив , която бе учередена през юни, вече членуват близо 800 шофьори.

 

Подобни статии

Top