400 педиатри нужни в здравеопазването

400 специалисти по детски болести не достигат

на здравната ни система. Това съобщи за ТВ Европа зам.-председателят на българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея 2300 лекари у нас имат специалност педиатрия. От тях практикуват едва 1900, като повечето са на възраст над 51 години.

„Нямаме остойностяване на медицинските дейности, нямаме остойностяване на лекарския труд. Тези цени на клиничните пътеки са недофинансирани, много малко се плаща на педиатрите – от порядъка на 800-1000 лв. за колега, който работи събота и неделя, и нощни смени. Възнагражденията са меко казано унизителни“, посочи д-р Павлова.

Тази година здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните пътеки. Това е залегнало в подписания Национален рамков договор за 2018 година, който влиза в сила от днес. По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване. Според специалистите „този договор е по-добър от миналогодишния“.

„По отношение на пациентите ще се отрази положително това, че сме заложили в него значително увеличаване на обемите медицинска дейност – ще има повече направления за консултации със специалист и за изследвания, ще има по-голям обхват на обхванатите пациенти за профилактични, диспансерни прегледи, имунизациите ще бъдат повече, защото приоритет е детското и майчино здравеопазване. Клинични пътеки са значително увеличени, тези, които, в които се преглеждат деца. Това ще намали чакането на пациентите пред кабинетите, ще направи по-лесен достъпа до системата“, поясни зам.-председателят на БЛС пред БНТ.

Според нея повишаването на цените ще гарантира и по-добро качество на медицинската дейност и профилактиката. По думите й от тази година жените на възраст между 30-40 години ще имат право да бъдат ежегодно консултирани при акушер-гинеколог и да им бъде направена цитонамазка. Джипитата пък ще следят пациентите си и когато в листата им има пациент  с висок риск, изчислен по корпус системата, ще го консултират задължително с кардиолог.

Снимка: Нова Варна

Подобни статии

Top