41-годишната Анка от Столипиново хапала осиновеното си дете, за да го свести - DC news

41-годишната Анка от Столипиново хапала осиновеното си дете, за да го свести

Жената твърдяла пред лекарите, че момиченцето е изпаднало в несвяст, след ка топаднало от леглото и оттам са нараняванията му

Съдебно-психиатрична експертиза е назначена от Районната прокуратура на 41-годишната жена, която е обвинена в малтретиране на осиновеното си момиченце. Това стана ясно по време на нарочен брифинг на районния прокурор Чавдар Грошев и заместника му Атанас Илиев, който е и говорител на прокуратурата. Детето, което е на година и 9 месеца, е било закарано на късно вечерта 24 септември (събота) в Спешното на УМБАЛ „Св. Георги“ с колата на съсед, след като осиновителката му не успяла да го върне в съзнание. То е прието в кома и състоянието му и до този момент е критично – уточни Атанас Илиев.

Майката – 41-годишната Анка Михайлова от Столипиново, дала противоречиви обяснения пред лекарите. Казала, че детето паднало и за да го върне в съзнание, тя го хапала по тялото. Впоследствие, след като е била задържана на 25 септември (неделя), жената отказвала да дава обяснения, поясни прокурор Илиев. Именно заради това прокуратурата е назначила съдебно-психиатричната й експертиза.

2-годишно дете е в кома след побой, лекари се борят за живота му

Освен следите от ухапвания по тялото, детето е с черепно-мозъчна травма, разкъсвания на бял дроб и други синини по тялото. Подобни травми няма как да се получат от падането, а вероятно са резултат от побой върху момиченцето.

Според прокурор Илиев най-важният въпрос на разследването е как са нанесени тези травми по тялото на детето, което е дало основание на обвинението да поиска съдебно-медицинска експертиза. Основната травма, която влошила състоянието на детето е черепно-мозъчна.

Прокуратурата работи по различни версии, включително и възможността в случая да е замесен и друг човек. По данни на социалните служби и според съседите обаче, Анка гледала момиченцето сама и не живеела с никого. Комшиите разказали, че жената гледала детето си добре. Същото твърдели и социалните служители, които са посещавали жената през последната една година.

С постановление на наблюдаващия прокурор Анка Михайлова е задържана за 72 часа. Утре предстои в районния съд да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, каза Атанас Илиев.

Към момента срещу Анка е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на малолетно дете в условият на домашно насилие, посочи районният прокурор Чавдар Грошев. По думите му законът предвижда в този случай от 3 до 15 години затвор.

Днес стана ясно, че майката работи в магазин за дрехи. Според съседите тя имала достатъчно средства, за да гледа детето.

Подобни статии

Top