41-и вариант на матурата по български, близо 5000 се явяват в Пловдив

Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12.00 ч.

Точно в 8.00 ч. започна матурата по Български език и литература днес за 12-класниците. 4958 от абитуриентите се явяват на зрелостния изпит, съобщиха от РУО-Пловдив.

Тази сутрин в 5.10 ч. в зала 5 на Министерството на образованието и науката (МОН) беше генериран изпитният вариант за матурата. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12.00 ч.

Изпитът продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа.  Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

Близо 5000 зрелостници се явяват на матура в Пловдивско

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

5 374 седмокласници се явяват на НВО в Пловдивска област

След минути,  в 8.50 ч., отново в Министерството на образованието и науката, ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни) по български език и литература за изпита след 7-ми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по български език и литература започва в 10.00 ч. и на него се очаква да се явят 5 374 седмокласници в Пловдивска област.

Националното външно оценяване е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория – за написването на преразказа, е 90 минути.

Седмокласниците се явяват на НВО по български език и литература в училищата, в които се обучават. Тетрябва да заемат определените им места до 9.45 ч., като се явят в учебното заведение с документ за самоличност и със служебната бележка, удостоверяваща мястото за явяване на изпитите.

Учениците ще ползват за изпита син цвят химикалка.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в 7-ми клас.

Снимка: ThinkStock/Getty Images

Подобни статии

Top