414 изборни места с 1025 секции ще охраняват служителите на МВР в Пловдив и областта

За обезпечаване на обществения ред и нормалното протичане на изборите в неделя са ангажирани над 1000 униформени

Над 1000 служители от структурните подразделения на МВР са ангажирани за осигуряване на нормалното протичане на изборния ден в Пловдив и областта. Бюлетините и изборните книжа са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 1025 избирателни секции в 414 изборни места.

Полицейските служители ще бъдат разположени извън изборните помещения, като в тях няма да допускат въоръжени лица или носещи опасни предмети. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за заснемане начина на гласуване. По решение на председателя на съответната СИК униформените ще се намесват при необходимост от възстановяване на реда.

От временен оперативен щаб в дирекцията своевременно ще се проверяват сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред ще се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Районните избирателни комисии за бърз обмен на информация и реакция.

След приключване на изборния ден е създадена организация за охрана на изборните материали

и документация и членовете на секционните избирателни комисии при придвижването им от изборните места до РИК 16 и 17, които се помещават в Международен панаир – Пловдив.

Служителите от сектор „Български документи за самоличност“ и от паспортните служби в районните управления ще оказват съдействие на  българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Сигнали, свързани с нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и в Министерството на вътрешните работи на денонощно откритата линия – телефон 02/9822232 и e-mail: izbor@mvr.bg.

Подобни статии

Top