42 проби събраха в Асеновград за конкурса „Най-добро домашно вино“

Винария, Асеновград, вино, сарми

42 проби от червено и бяло вино са подадени за участие в предстоящия конкурс за най-добро домашно вино в Асеновград.  Крайният срок за участие в надпреварата изтече, припомниха от общината.

Най-доброто домашно вино ще бъде определено от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки-София, Университет по хранителни технологии-Пловдив, Изпълнителна агенция по лозята и виното-София и „Винзавод” АД-Асеновград.

Най-много са участниците от Асеновград, проби са представили и винари от Пловдив, София, Крумово и Марково. 36 от пробите са на червени вина.

Тази година конкурсът ще има общински характер и паричните награди ще се връчват само на участници от община Асеновград. Производителите от Пловдив, които се включват, ще се състезават за 50-литрово буре.

По традиция кулминацията на празника на виното в Асеновград ще бъде на 31 януари. Тогава ще бъдат наградени и победителите.

Тази година към програмата за празниците на виното е включен и научен форум тема „Вино и културен туризъм”, който ще се проведе на 30 януари. Форумът си поставя за задача водещи и млади специалисти в областта на културния туризъм в България да представят добрите практики и традиционните празници, посветени на виното в Южния винарски регион с център Европейската столица на културата Пловдив 2019. Ще бъдат изнесени 18 доклада по темата, съобщиха организаторите.

Подобни статии

Top