42 ст. чукнаха яйцата в Пловдив (СНИМКИ)

42 ст. чукнаха яйцата в Пловдив

Не е лесно да си „свободна кокошка“ в наши дни.

Изискванията към теб са много, но най-вече – да снасяш супер здрави и екологично чисти яйца, по възможност и да са БИО. А след като си „свободна кокошка“, значи тези здрави и екологично чисти яйца ще се продават на пазара по-скъпо от снесените от останалите кокошки – затворнички в клетки.

Проучване на DCNEWS из пловдивските магазини показа,

че цените на яйцата на „свободните кокошки“, наистина удрят в земята останалите. Тяхната цена достига 42 стотинки за брой в австрийска верига хипермаркети. За да изглежда по-скромна и достъпна за клиентите, на етикетите на стелажа с големи цифри е изписана цената за 6 броя яйца в кутия – 2,49 лв.

До „свободните“ яйца има и пъдпъдъчи, чиято стойност е 2,39 лв. за 12 бройки, като на етикета е записано, че едно мини яйчице струва 20 ст. А всъщност енергийната стойност на пъдпъдъчето яйце е точно толкова, ако не и повече от едно кокоше. Само дето не става за правене на кексове, омлети, заливки и застройка на супи.

Почти рекордната за Пловдив цена от 41 ст.

в абсолютно непредставителния мониторинг на DCNEWS достигат също съвсем обикновени яйца в кутия в разфасовки по 10 и по 6 в супермаркет на „Пещерско шосе“. В същия магазин обикновени яйца на бройка, размер L, могат да се вземат на цена от 39 ст., като за целта клиентите трябва да си вземат полиетиленово пликче и да си подберат сами стоката.

Малко по-ниски са цените в друг супермаркет на Пещерско шосе, намиращ се на следващата спирка.

1 2

Подобни статии

Top