4286 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ в Пловдивско, ще пишат по вариант 1 - DC news

4286 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ в Пловдивско, ще пишат по вариант 1

Зрелостният изпит по БЕЛ  ще се проведе в 358 зали в 67 училища в областта

По вариант 1 ще пишат зрелостниците днес на матурата по Български език и литература (БЕЛ). Това стана ясно, след като изпитният вариант бе генериран в 5,45 часа днес в Министерство на образованието (МОН).

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ ще се проведе в 750 училища и 4200 зали, съобщиха от МОН. Ангажирани са над 9000 квестори.

В Пловдивска област на матура се явяват 4286 зрелостници, съобщиха от РУО. От 4531 12-класници подали заявление да се явят, 245 не можаха да вземат поправителните си изпити и с двойка за годината нямат право да държат националния изпит. Недопуснатите от Пловдивска област до зрелостните изпити са общо 248.

Зрелостният изпит по БЕЛ  ще се проведе в 358 зали в 67 училища в областта. Ангажирани са 1348 квестори.

Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – 60 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Подобни статии

Top