44-то Народно събрание заседава за първи път

Новоизбраното 44-то Народно събрание ще се събере днес на първото си заседание от 10.00 часа. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 44-тото Народно събрание това е журналистът Тома Томов, избран за депутат от листата на „БСП за България“ в Благоевград.

В 44-ия парламент влизат пет политически сили – ГЕРБ (с 95 мандата), „БСП за България“ (80 народни представители), „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ (с 27 места в парламента), ДПС (26 мандата) и „Воля“ (с 12 депутата).

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвените листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

 

Подобни статии

Top