4,5 години затвор за шофьора, убил майка на три деца

59-годишният Милко Драганов от Пловдив ще лежи 4 години и шест месеца в затвора за това, че преди година блъсна на кръстовището на Аграрния университет 37-годишната Калина Стефанова. Младата жена почина в резултат на нараняванията си половин година по-късно. Тя бе майка на три деца, които след смъртта й останаха сираци.

Срещу Милко Драганов бе повдигнато обвинение, че на 3 февруари, 2014-та година, е нарушил правилата за движение и е блъснал майката на три деца на пешеходна пътека до Аграрния университет. Във фаталния ден  Калина бързала да вземе 8-годишната си дъщеря Йоана от дома на свекърва си. В резултат на удара жената изпадна в будна кома, а шест месеца по-късно почина от белодробни усложнения.

На днешното заседание бяха оповестени резултатите от допълнителната автотехническа експертиза. Според нея Калина е преминала на червен светофар. Адвокатите на съпруга й Иван обаче не бяха съгласни.

„Аз съм категорична, че пешеходката е пресичала на зелен светофар. Има свидетел, който е разпитан, който е очевидец, той е може би  първият, който се е обадил на тел. 112. Този човек абсолютно случайно е преминавал оттам в този момент и е видял как жената чака на светофар на червено, но той самият е пресякъл тичешком. След това е чул удара“, обясни адвокатът на съпруга-вдовец  Ралица Петкова.

Експертът обаче беше ползвал като отправна точка показанията на друг свидетел – приятел на шофьора, който по време на инцидента е бил с него в колата. В експертизата си той посочва също, че кръстовището е било силно осветено и въпреки сигнала на светофара, шофьорът би трябвало да види жената и да спре. Пред съда обаче шофьорът твърдеше, че Калина е изскочила изведнъж и е пресичала извън пешеходната пътека.

Доволни сме от присъдата, коментира вдовецът Иван Стефанов. Наказанието обаче не е окончателно и вероятно ще бъде обжалвано от защитата на Милко Драганов.

Подобни статии

Top