45 хил. лв. за ремонта на фонтана на Деметра - DC news

45 хил. лв. за ремонта на фонтана на Деметра

Фонтанът на Деметра ще бъде реставриран и няма да се демонтира. Това стана ясно, докато кметът Иван Тотев и заместниците му инспектираха ремонта на Цар Симеоновата градина. В същото време екоактивисти обвиниха градоначалника в неизпълнение на предписанията на Министерството на културата, според които статуята на древногръцката богиня е трябвало да бъде обезопасена от атмосферните влияния с навес и ограда още преди месеци.

Емблематичната фигура на Деметра от едноименния фонтан в Цар Симеоновата градина ще бъде реставрирана, а не подменяна от фирмата, която реконструира и паметника „Левски“ в столицата, съобщи кметът Иван Тотев. Тя ще бъде демонтирана и откарана за ремонт, тъй като е в окаяно състояние – разядена и почти разрушена от атмосферните влияния.

Демонтажът, реставрацията и съхранението на фонтана по време на реставрацията ще струва около 45 хиляди лева. Това е далеч по-малко от предвиденото и това, което ни беше предварително предложено като цена, съобщи зам.- кметът Димитър Кацарски.

Първоначално реставраторите са предлагали цена от 190 хиляди лева за ремонта на фонтана, това е в пъти по-малко, посочи Кацарски. До решението за реставрация се стигна след няколко месечни проучвания от експерти на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо кулктурно наследство. Екозащитници обаче днес обвиниха кмета, докато той говореше с журналисти, че общината е трябвало да огради и защити фонтана от атмосферните влияния.

Кметът обаче не остана да изслуша правозащитниците и продължи обиколката си. И пред журналистите добави, че фигурата на Деметра не може да бъде докосната без знанието на културното ведомство. Градоначалникът съобщи още, че предстои вторият етап по работата върху Цар Симеоновата градина, като вече са отпаднали всички пречки за кандидатстване за близо 4-милионния заем от фонд ФЛАГ. По думите му до месец работата ще стартира отново, ще се построи малък паркинг в близост до пеещите фонтани, а самото съоръжение ще е готово през май догодина.

 

Подобни статии

Top