45 години празнува катедра „Хореография“ в АМТИИ с голям концерт в ДК „Борис Христов“ (ВИДЕО)

Спектакълът е тази вечер, ще събере на сцената студенти и преподаватели

Голям концерт-спектакъл ще отбележи 45-та годишнина от основаването на катедра „Хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив.

Събитието е на 28 ноември от 19.00 часа в ГДК „Борис Христов“ и ще събере на сцената студенти и преподаватели от специалностите „Българска народна хореография“, „Балетно изкуство“ и „Съвременни танцови техники“. В концерта се включени произведения на проф. Кирил Дженев, проф. Петър Луканов, проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Желка Табакова. Гости на честването ще бъдат танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Щатен танцов ансамбъл при АМТИИ и солисти от балета на Софийската и Старозагорската опери.

Катедра “Хореография” е основана през 1974 г.

от класика на българската хореография проф. Кирил Дженев, който за първи път в България поставя началото на висше хореографско образование със специалността „Хореографска режисура”, преименувана по-късно в “Българска народна хореография”. Поставени са основите на явление, което няма аналог  във фолклорната хореография – образование за творци и педагози, здраво стъпило върху народните традиции в съчетание с най-съвременните световни форми на танцовото изкуство.

През 1994 година проф. Петър Луканов, в качеството си на ръководител на катедрата, открива специалността „Балетно изкуство”. Тя се развива изключително убедително и освен високо ерудирани преподаватели от България, привлича за лектори световно известни педагози като проф. Ирина Трофимова, проф. Наталия Тарасова, Марина Абдулаева, Име Далберг и др.

1 2

Подобни статии

Top