46 фургона ще предостави държавата на останалите без дом хора от Каравелово, Слатина и Богдан (ВИДЕО) - DC news

46 фургона ще предостави държавата на останалите без дом хора от Каравелово, Слатина и Богдан (ВИДЕО)

30 семейства са поискали да бъдат настанени във фургони

46 фургона ще предостави държавата на останалите без дом хора от Каравелово, Слатина и Богдан. Това съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев на нарочен брифинг в Карлово днес след проведеното съвместно заседание на областния и общинския кризисен щаб в Карлово. 8 са за с. Каравелово, 12 са за с. Слатина и 26 за с. Богдан.  30 семейства са поискали да бъдат настанени във фургони, като на по-многолюдните от тях ще бъдат предоставени по 2-3, в зависимост от нуждите, поясни Стоев.

Според него държавата, в лицето на ГДПБЗН, разполага с достатъчно брой фургони и те са удобни и годни за живеене. „Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40 м, като вътре има оборудвана кухня, сервизно помещение – баня с тоалетна и спалня“, посочи областният управител и допълни, че в момента в такива фургони живеят военнослужещи и то за дълъг период от време.

Всички фургони са налични, но до края на другата седмица трябва да се определят местата за поставянето им, които да бъдат подготвени и захранени с ток, вода и да се осигури възможност за канализация. „Моят оптимистичен вариант е фургоните да се поставят и хората да бъдат настанени в седмицата между 3 и 7 октомври“, прогнозира губернаторът.

Големият проблем е нарушеното водоснабдяване

По време на заседанието, в което са участвали също кметът на Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на трите най-пострадали села – Каравелово, Слатина и Богдан, са обсъдени и ремонтно-възстановителните работи в тези села.

„Големият проблем са прекъснатото водоподаване през речните корита и разрушената улична мрежа. Заради това най-пострадалите къщи – около деретата, ще се наложи да бъдат захранени с питейна вода от изцяло нови водопроводи„, посочи Ангел Стоев и добави, че останалите къщи, които не са засегнати, нямат проблем с водата.

По думите му обаче екипите на ВиК-Пловдив не достигат. Заради това той ще разговаря с министъра на регионалното развитие Иван Шишков и ВиК холдинга, да бъдат изпратени екипи от други краища на страната на помощ.

„Причината е, че трябва да се изграждат изцяло нови водопроводи заради разрушените улици, както и нови отклонения към сградите, а това ще отнеме повече време“, обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той добави, че в село Богдан трябва да се изгради 5 километра водопровод, в Каравелово – 2 километра, а в Слатина 1 километър.

Парите за това ще дойдат от Междуведомствената комисия,

която осигурява средства и за аварийните дейности, които се извършват в момента. Оттам са осигурени 2 милиона лева, които ще отидат за проектиране на на речните корита в трите населени места, проектиране на всички скъсани 21 мостови съоръжения, поставяне на два аварийни моста в Слатина и Каравелово и възстановяване на първостепенните улици в трите села, които в момента са разрушени. „След като тези проекти бъдат направени, ще излязат стойностите до стотинка на всичко, необходимо да се прави“, коментира Кабаиванов.

Той каза още, че за ремонтите на къщите Междуведомствената комисия има свои правила, по които финансира възстановяване на домове с конструктивни проблеми. Ако проблемът не е конструктивен, възстановителните дейности ще се финансират от даренията, които събира общината. Те пък ще се контролират от създадения вече в Карлово Обществен съвет.

„Моето предложение, което ще отправя към ОбС-Карлово е, да раздели пострадалите на групи, за да може средствата да отиват по предназначение от най-пострадалите, към по-леко пострадалите„, подчерта Кабаиванов.

В пострадалите села се очакват още 4 ТИР-а още с бутилирана вода, като  на днешното заседание е станало ясно, че вода е осигурена поне за седмица.

Що се отнася до предстоящите избори, в трите села вече са осигурени места за изборните секции.

Областният управител съобщи още, че заради огромния ентусиазъм да бъдат подпомогнати бедстващите хора в община Карлово, е предложил на карловския кмет информацията от какво се нуждаят те, да бъде качена на сайта на общината. Така дарителите ще знаят какви са нуждите на пострадалите от пороите.

В момента продължава обследването на къщите в района, като от понеделник в него ще се включи втори инженер-конструктор.

Видео: БЛИЦ

Подобни статии

Top