469 опасни сгради в центъра на Пловдив! - DC news

469 опасни сгради в центъра на Пловдив!

Опасни сгради в центъра на Пловдив

Снимка: btvnews.bg

469 са опасните сгради на територията на район „Централен“ в Пловдив, но малка част от тях са заплашени от самосрутване. Много от постройките, повече от които са частни, представляват потенциална опасност всеки ден за живеещите или преминаващите покрай тях пловдивчани. Броят на опасните сгради в района непрекъснато се променя, съобщи Георги Титюков.

Постройките с конструктивни деформации постепенно потъват и се деформират. На 130 собственици на имоти са връчени предписания за отстраняване на нередности по фасадите, едва половината от тях са изпълнени.

Проблемите са най-големи при сгради, които са с много съсобственици. Някои от тях са в чужбина и не може да се издирят , за да им се връчат предприсанията. Според кмета на района се вземат адекватни мерки съобразно различните казуси.

В Стария град са проверени 111 имота, 22 от тях са застрашени от срутване. Титюков каза, че в най-критично състояние е двуетажна къща на улица „Д-р Стоян Чомаков” в близост до Етнограяфския музей. От администрацията приканват пловдивчани също да сигнализират за наличието на опасни сгради. „Скоро имахме такъв сигнал за опасна ограда на улица „Мостова”. Там имаме съсобственост на Община Пловдив и частно лице”, допълни Титюков. Оградата е бутната, за да се избегне нещастен инцидент.

Бюджетът на района за премахване на опасни постройки за тази година е 20 хиляди лева, които са крайно недостатъчни. Поради тази причина от администрацията настояват собствениците на опасните имоти сами да поемат разходите за премахване.

 

 

Подобни статии

Top