48 дела за нарушение на извънредните мерки наблюдават апелативните магистрати в Пловдив

В Пловдив броят на делата за нарушена карантина са 2

Апелативна прокуратура – Пловдив взе на специален надзор 48 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата под тепетата. Делата се наблюдават от апелативните магистрати, съгласно заповед на главния прокурор. Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 27 март 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

45 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., за цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога – престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс.

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 48 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура – Стара Загора – 7, в Районна прокуратура – Димитровград – 6, в Районна прокуратура – Чирпан – 5, в Районна прокуратура – Хасково – 5, в Районна прокуратура – Крумовград – 5.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Подобни статии

Top