48-годишен българин въртял сайт за детско порно, арестуван е по искане на САЩ (ВИДЕО)

Международната операция с участието на Националната следствена служба и ВКП разкри сайта със снимки на деца с порнографско съдържание

48-годишен български гражданин с инициали П.В., който е администрират сайт със снимки на деца с порнографско съдържание, е арестуван при международна операция. Това съобщиха на брифинг днес в Националната следствена служба (НСлС) директорът на НСлС Борислав Сарафов, следовател Светослав Василев от НСлС и завеждащият отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Цветомир Йосифов. Операцията е проведена с участието на Министерството на правосъдието на САЩ, Департамента по вътрешна сигурност, Националната следствена служба и ВКП.

Разследването е започнало преди 6 месеца по искане на американската страна. Извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Иззети са множество електронни доказателства, които са анализирани в САЩ.

Арестуваният българин е изпълнявал функцията на администратор на сайта, разпространявал снимки на деца на видима възраст между 6 и 10 години. Не е имал криминалистични регистрации. На сайта са качени 4,6 млн. снимки, като разследването е установило, че децата на тях са с произход предимно от Молдова и Украйна.

Абонати и потребители на съдържанието на сайта са били граждани на 101 държави, вкл. България. Част от него е било общодостъпно, а за друга част се е плащал месечен абонамент в размер на 80 американски долара. Генерираните приходи от няколкогодишната му дейност са 9,5 млн. долара, от които администраторът на сайта – П.В., е получил 434 000 долара.

По отношение на българския  гражданин предстои екстрадиционно производство по искане на САЩ.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов благодари на американските колеги, с които НСлС и ВКП са работили активно по случая и подчерта отличното оперативно сътрудничество между правоохранителните органи на България и САЩ.

Подобни статии

Top