5 места в Пловдив, където да бичите айляк (СНИМКИ)

Пловдив! Това е мястото, където думата „айляк“ означава много повече от значението в речника: „Човек, който не е зает с работа, незаангажиран с нищо, свободен“. Тук айляк означава почивка, разпускане, свобода, срещи с приятели, или просто състояние на духа. 

Къде в Пловдив можете да бичите айляк, особено през почивните дни? DCNEWS  подбра няколко айляк места за вас. 

Небет тепе
Небет тепе е едно от запазилите се шест тепета на Пловдив. Признато за паметник на културата от национално значение, тъй като в него са разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през XII век пр.Хр. прераства в древнотракийския град Евмолпия – един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Днес Небет тепе е място, където можеш да разпуснеш, погледът ти да отпочине, гледайки разстилащия се пред теб град или просто да помечтаеш с приятел, любим или дори сам. Просто да си айляк!

Паметникът на Альоша
Войникът, който бди над Пловдив – колкото обичан, толкова и мразен от различните групи пловдивчани.  Построен е през 1954 г. и официално е открит 3 години по-късно. Прототип на паметника е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922-2013).  Няколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския Альоша, но до момента те остават безуспешни. Гранитната статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик в Пловдив е притегателно място за млади и стари. И заради гледката, която се открива отгоре, и заради приятните преживявания и спомени на всеки пловдивчанин оттам. Едва ли има жител на града, който не се е качвал на този връх с приятел, любим или дори сам. Любим на фотографите и влюбените двойки. А също и за айляк компаниите. 

Гребната база
Гребната база също е едно от любимите места на пловдивчани за разходка и отмора. Когато слънцето окъпе Пловдив след няколко дъждовни дни, в почивните дни на Гребния канал и парковете около него се изсипва половината град.  Спортното съоръжение, видяло не едно и две европейски и световни първенства, е място, където да заведеш децата си, да потренираш, да покараш колело, ролери или скейт, просто да се разходиш… Да похапнеш добре, да почоплиш семки на трибуните, да отмориш погледа си във водата, а също да се снимаш или направиш селфи – навсякъде. А също да закачиш катинарче на въжения мост, станал известен от доста време като Мост на влюбените. И да си айляк.

Снимки: Васил Гунев

Площад „Съединение“
Площадът, на който всички пловдивчани се събират вечерта на 6 септември – деня на Съединението, е изграден през 1985 г. от скулптора Величко Минеков с размери 12 метра. Фигурата на млада жена олицетворява Съединението на България, а двете разперени крила на птица символизират стремежа към единство и освободен живот на двете разединени части на страната (Княжество България и Източна Румелия в годините от 1878 до 1885 г.). Тук често се правят емблематични протести, но този площад е и място за скейтъри, колоездачи и зяпачи. В топлите вечери, а и не само в тях, от младежи, които тренират модерни спортове,  на мраморните плочи няма къде да хвърлиш яйце. А по пейките наоколо много млади хора бичат айляк.

Цар-Симеоновата градина
Цар-Симеоновата градина е безспорно мястото на всички пловдивчани. Особено през лятото. Създадена от Люсиен Шевалас през 1892 г., градината и до днес е запазила своето очарование. Пеещите фонтани, фонтанът на Деметра, езерцето с мечето, Виенският павилион, детските площадки – са все места, познати и обичани от всички. Тук пейките под дебелите сенки са винаги пълни, алеите са приятно място за разходка, а водните огледала – кът за отмора. Тук пенсионерите играят шах и карти, а младите карат скейт, пият бира и още много други неща. И са айляк.

Кои са вашите места за дзен-състоянието „айляк“? Пишете ни на dcnews.bg@gmail.com, за да попълним класацията! 

Подобни статии

Top