5 са жертвите от наводненията

Обстановката в Смолян се нормализира

С пет жертви ще бъде запомнен 1 февруари 2015 година. Множество поражения и щети нанесе за пореден път водната стихия в цяла България. В неизвестност е 30-годишна жена, която е излязла днес на разходка с кучето си край градската река в Петрич. Засега няма резултат от издирването на жената. Издирвателните действия ще продължат утре, съобщиха от Пожарната в Благоевград.

Двама души на около 50 години – мъж и жена, са загинали в Девин, като колата им е паднала в реката от мост в града. Захари и Маргарита Вълкови тръгнали със служебен джип от паркинг пред блока им, но колата паднала в реката, която била успоредна на улицата. Не е ясно защо автомобилът се е отклонил от пътя. Джипът е намерен празен на 3 км от мястото на инцидента.  Загиналата жена е шеф на горското стопанство в Михалково, а мъжът има дърводелска фирма. Издирването на телата на двамата от екипи на пожарната, спасители и полицията на опашката на язовир „Цанков камък” за днес е прекратено. То ще продължи утре в светлата част на деня, тъй като има опасност за живота на спасителните екипи, каза кметът на Девин Цветалин Пенков пред Дарик радио.

Мъж на 47 години и 9-годишното му дете от село Илинденци, община Струмяни, се удавиха в придошлата вода в дере в местността Ставен. Двамата се прибирали от празника Трифон Зарезан. След издирвателни действия е открит най-напред мъжът, който е починал от удавяне, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Благоевград. По-късно е открито и тялото на детето.

Пандалите проливни дъждове и обилното снеготопене са причина за покачването на водите на реките. Повече за пораженията вижте тук.

Постепенно се нормализира ситуацията с електрозахранването в засегнатите селища в Югоизточна България, съобщиха от EVN. Причина за прекъсванията са били обилните валежи от дъжд, на места и сняг, придружени с бурен вятър в редица райони на Югоизточна България.

Към момента остават засегнати малки населени места, предимно на територията на област Кърджали и южната част на област Бургас (в района на Странджа). Общо 68 аварийни екипи на EVN България продължават работа по нормализиране на захранването.

В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването за всички населени места.

Екипи на Министерството на енергетиката съдействат за възстановяване на електрозахранването във всички засегнати райони на страната, ситуацията е овладяна. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещение на областите Перник и Кюстендил. „С изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен бяхме на място в Перник, където имаше сериозни затруднения след възникнала повреда в ТЕЦ „Република”. След намесата на служители на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) аварията бе отстранена. Това, разбира се, даде възможност за по-ритмично захранване на района”, обясни Петкова. Далекопровод в местността „Трите буки” в Осогово, над Кюстендил, бе повреден от паднали дървета. Министър Петкова получи уверение от екипите на ЧЕЗ, че до няколко часа аварията ще бъде отстранена.

Зам.-министър Антон Павлов посети община Вършец, където ситуацията остава усложнена. Освен скъсани далекопроводи има и счупени стълбове, което допълнително затруднява работата по отстраняване на авариите. От ЕСО са изпратили допълнителни екипи от хора, както и необходимата техника на място.

Заместник-министрите Жечо Станков и Николай Николов посетиха районите Бургас и Смолян, където също се работи интензивно по възстановяване на електроснабдяването. Екипи на ЕСО оказват съдействие и при отстраняването на повреда в подстанция в Елин Пелин.

По думите на министър Петкова до вечерта електрозахранването в повечето населени места ще бъде възстановено. „Работим в добра координация с електроразпределителните дружества, за да осигурим електричество на домакинствата в засегнатите райони”, подчерта тя.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top