5 сепии и октопод са убити в Природонаучния музей (СНИМКИ)

prirodonauchen_muzei (2)

5 сепии и октопод са загиналите животни след вандалската проява в Природонаучния музей в Пловдив, за която ви съобщихме ТУК!  Откраднати са и две от атрактивните рибки, съобщи директорът на музея Огнян Тодоров.

Вандалската проява е извършена вчера следобяд – точно четири дни след откриването на обновените експозиции в Природонаучния музей и според Тодоров е дело на посетители. Морският аквариум бе една от новостите, с които се похвали тогава директорът на музея Огнян Тодоров.

В рамките на 5-6 минути е станало всичко, двата ни аквариума със средиземноморските животни бяха изцяло оцветени с мастило от самите животни. Те бяха силно наранени вътре в средата – значи те много са се блъскали вътре в камъни, във филтри и т.н., ядосва се Тодоров.

Останали са една сепия и три октопода, които все още дават признаци на живот, но за да оцелеят, от музея ги държат на тъмно. Служителите са открили следи от удари по стъклата на аквариумите, а единият е бил отворен.

Бяха ни откраднати и две рибки – една от тези Немо, на които децата най-много се радват и една доста скъпа тропическа рибка от кораловия аквариум. Не виждам за какво им е, тъй като условията за гледане на такива животни са изключително специфични, не можеш да ги вземеш и да си ги пуснеш във вода от чешмата. Просто на момента биха умрели, допълни директорът.

Откраднатата коралова рибка струва около 400 лева, научи DCNEWS.

Сега колекцията от морски животни, която е създавана няколко месеца и бе една от основните атракции, сега отново ще трябва да се възстановява, заключи Тодоров.

По думите му в аквариума няма монтирани камери, тъй като музеят все още няма с видеонаблюдение. В момента залата е затворена за посетители.

За нас е голяма загуба, тъй като посетителите много се радваха на октоподите и сепиите, коментира директорът.

Той е уведомил ръководството на община Пловдив и ще иска допълнителна охрана, тъй като камерите в музея все още не са монтирани.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top