5 танцови ателиета и 4 спектакъла в откриващия уикенд на фестивала One Dance

Модулът ще се проведе в откриващия дълъг уикенд на фестивала

One Dance Workshops е безплатна програма от 5 танцови ателиета за изпълнители от сферата на танцовото изкуство и 4 спектакъла. Модулът ще се проведе в откриващия дълъг уикенд на фестивала на 10, 11 и 12 май 2024 в Дом на културата “Борис Христов” – Пловдив. 

Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата ФОКУС ФРАНЦИЯ – Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Довидас Стримайтис, Лота Гартън и Брандон Масел от танцова компания MazelFreten. Поканени да се включат са всички артисти, работещи в областта на съвременния танц и базирани в България. Максималният брой участници е 20.

За участниците, които не живеят в Пловдив, за първи път One Dance и Teatroskop ще отпуснат до 12 стипендии за мобилност, с които те да покрият (частично или напълно) своите разноски за транспорт и настаняване в Пловдив. Единичната стипендия е на стойност 100 лв. (бруто), а допуснати за кандидатстване ще са всички неживущи в град Пловдив. Освен това, One Dance ще предостави на участниците и по 4 билета за всички спектакли от ФОКУС ФРАНЦИЯ.

5-те разностилни ателиета ще въвлекат участниците в многообразието на френския съвременен танц, акцентирайки върху различни техники, методи и теми. Сред тях са връзката между гласа и тялото като основа за изграждането на представления, използването на тишината и статиката, вербалните изразни средства, както и феноменът електроденс. Работен език на уъркшопите е английски.

Програмата One Dance Workshops се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Teatroskop – Югоизточна Европейска Мрежа за сценични изкуства, инициирана от Министерството на културата на Франция, Френския институт и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Франция.  “Фокус Франция” сe реализира с подкрепата на Френски институт – Париж.