5 619 седмокласници се явяват на НВО по български език в Пловдив и областта

2 070 квестори ще следят за реда в класните стаи

5 619 седмокласници от областта се явяват днес на Национално външно оценяване по български език в Пловдивска област, съобщиха от РУО. Вариант 1 от изпитните теми се падна на седмокласниците. Той беше изтеглен в МОН тази сутрин точно в 7.00 в присъствието на медиите.

Изпитът ще се проведе в 142 училища от областта. Учениците ще бъдат разпределени в 652 класни стаи. Контролът върху реда в помещенията ще осъществяват 2 070 квестори.

На изпита ще се спазва изискването за разстояние от метър и половина между чиновете, така че в една класна стая да няма повече от 10 ученици. Изпитните зали трябва да са подложени на дезинфекция. Преди влизането си учениците ще ползват дезинфектант за ръце на входа, а след това медицински сестри ще мерят температурата на децата преди да бъдат те допуснати до помещенията.

Близо 60 000 ученици се очаква да се явят на националното външно оценяване по български език и литература в цялата страна

Седмокласниците трябва да се явят пред училището не по-късно от 8.15 часа. Те ще трябва да носят със себе си документ за самоличност (лична карта/ученическа лична карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Трябва да имат и лични предпазни средства – маска или шлем.

След това децата ще трябва да заемат определеното им място, обозначено с етикет с тяхното име, като това трябва да стане не по-късно 8.45 часа. Седмокласниците ще ползват химикалка, която пише с черен цвят.

Изпитът започва точно в 9.00 ч. Първата част ще съдържа 25 задачи по БЕЛ  от три вида: 18 със структуриран отговор, 6 с кратък свободен отговор  и 1 с разширен свободен отговор. На тях седмокласниците трябва да отговорят за 60 минути, а допълнително 30 минути ще има за децата със специални образователни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ ще е за създаването на текст – преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Подобни статии

Top