5 години „успешно“ НЕ беше направен ремонт на Концертна зала Пловдив

Вижте позицията на фондация „Дом за Пловдивската опера“

Позиция

на фондация „Дом за Пловдивската опера“ за това, как 5 години (от 2016 г. до днес) „успешно“ НЕ се ремонтира Концертната зала на град Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 година

За посочения период – 5 години, ние от фондация „Дом за Пловдивската опера“, освен с каузата ни за построяване на сграда за Пловдивската опера, неотменно се ангажираме и с въпроса за ремонта на Концертна зала. Разпратихме 16 писма, проведохме 3 пресконференции и срещи с Министъра на културата, депутатите от различните политически партии от град Пловдив и др. Създадохме и предложихме идеен проект за ремонт на КОНЦЕРТНА ЗАЛА – безвъзмездно, с нашия труд, знания, умения и енергия. Това свършихме ние. Можете да се запознаете с хронологията по-долу.

Какво свърши Министерство на културата за ремонта на Концертната зала в Пловдив? Ремонт няма, до тук – само процедури без никакъв резултат. Вече 5 /пет/ години няма ремонтирана КОНЦЕРТНА ЗАЛА, тя е затворена, защото е опасна за здравето и живота на изпълнители и публика.

На 10 март 2021 г.  получихме поредното писмо от Министъра на културата Боил Банов, което отново не внася никаква яснота в казуса с ремонта на Концертната зала в Пловдив.

При положение, че от юли  2020 г. има одобрен инвестиционен проект, осем месеца след това не се случва нищо. Обясненията в писмото от МК, че се провеждат процедури за съгласуване с експлоатационните дружества са повече от странни. Дори и в най-заплетените случаи това  не става за 8 месеца, а за не повече от 30 дни! Ние ясно изразихме готовност и за това да помогнем на МК, но не ни се дава конкретна информация за отговорните лица и проблемите, които имат, за да им съдействаме, ако не да ги решим.

Смятаме, че е справедлив нашият въпрос и настояваме за коректен и ясен отговор от Министъра на културата – Какво и най-вече кога трябва да се случи, за да има резултат, за да имаме ремонтирана КОНЦЕРТНА ЗАЛА, за да има концерти в нея? Защо Пловдив е лишен от ключова за културата ни зала вече 5 години, включително и по време на 2019 г., когато беше Европейска столица на културата?

Ние сме граждани, нашата позиция е гражданска и ангажирано културна! Искаме ремонтирана Концертна зала, искаме действия, искаме резултат!

Подобни статии

Top