5 години затвор за мъртво пиян шофьор без книжка, блъснал спирка и трактор

Трактористът – с 4 средни телесни повреди

5 години при първоначален общ режим ще лежи в затвора 28-годишен шофьор, предизвикал катастрофа в пияно състояние и без книжка, при която е пострадал другия водач. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура-Пловдив. Неправоспособният и пиян водач причинил сериозни  наранявания на другия водач.

На 9 октомври 2016 г., в ранните сутрешни часове, пишман шофьорът се качил зад волана на колата си – марка „Алфа Ромео“. В землището на гр. Съединение той блъснал мотокултиватор с прикачено ремарке, управляван от 64-годишен водач.

По делото е установено, че пияният шофьор е управлявал колата си с несъобразена скорост – 92 км/ч и е ударил в задната част селскостопанската машина.  След това лекият автомобил „Алфа Ромео“ излязъл извън платното за движение и предната му част попаднала в крайпътен напоителен канал. Водачът не излязъл от автомобила, тъй като заспал на волана. Там го открили пристигналите на място служители на полицията.

По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, според която 64-годишният водач на другото моторно превозно средство е получил четири средни телесни повреди, макар да не е бил с опасност за живота. Тестът на пияния шофьор с дрегер отчел 2,26 промила алкохол в кръвта. Оказало се, че той шофира и без книжка.

По делото е установено още, че малко преди инцидента, шофьорът се натресъл в крайпътна спирка в село преди  Съединение, но въпреки това продължил пътя си с висока скорост, като свалил единия от двамата пътници, които се возели в колата, защото му направил многократни забележки да шофира по-внимателно.

До момента шофьорът е осъждан седем пъти за престъпления против собствеността, хулиганство, шофиране след употреба на алкохол и др.

Присъдата на Районен съд-Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.

Подобни статии

Top