Живот извън COVID-19: 5 идеи за боядисване и украса на великденските яйца

До Великден остават броени дни и вкъщи е време за празнична подготовка.

Главната роля, както всяка година, е поверена на великденските яйца – пъстри и красиви. Вижте 5 нови идеи за оригинална украса на великденските яйца.

Боядисване с бита сметана

В дълбок съд разбивате сметаната, докато стане пухкава и бухнала. Капнете при нея различни на цвят сладкарски бои и с клечка за зъби ги разнесете. Сложете сварените яйца в купата със сметана, така че да са добре покрити и ги дръжте вътре 20-тина минути. След това ги изплакнете с хладка вода. Ако искате по-наситени цветове, капнете няколко капки оцет при сметаната и боите.

Боядисване с чай

Ако сте почитатели на боядисването на яйцата с естествени бои от природата, тогава този метод определено ще ви допадне. Използвайте бели или много светли яйца. Дръжте ги натопени в чай от ройбос или хибискус, за да получите бледорозов цвят. Чай от лайка и куркума боядисва яйцата в жълто, черният чай е за кафеникав нюанс, а ментовият, смесен със сок от магданоз – за получаване на светлосиньо. Плодов чай от горски плодове пък ще боядиса яйцата във виолетово.

Естествени бои

Другият вариант за боядисване на яйцата с естествени бои от природата е като ползвате сока на някои плодове и зеленчуци. Сок от цвекло боядисва яйцата в розов и светлочервено. Гроздов или черешов сок може да ползвате за яйца във виолетово. От спаначен сок се получава естествена боя в зелено, а от сварени листа от червено зеле – яйца в бледосин нюанс. За по-наситени цветове капнете няколко капки бял оцет към водата.

Винтидж украса

За почитателите на винтидж стила в декора на дома има и подходяща великденска украса за яйцата. Плюсът е, че дори не се налага да боядисвате яйцата. Или може да ги накиснете за малко в силно кафе, за да придобият кафеникав нюанс. След това е достатъчно да ги увиете с лента от плетена дантела и да им вържете панделка от канап. За повече стабилност може да си помогнете с пистолет с горещ силикон. Недостатъкът е, че яйцата не са подходящи за консумация заради използваното лепило.

Украса с водни бои

Украсата с акварел е подходяща за по-артистичните натури, които имат търпението и умението да изрисуват великденските яйца с четка. Получават се нежни цветчета, красиви ивици и интересни цветни комбинации, резултат от преливането на боите. За да ви е по-лесно, докато рисувате яйцата, ги слагайте на поставки.

Източник: rozali.com

 

Подобни статии

Top