5 лева за квадрат: Актуализираха цената на строителните разрешителни в Пловдив

Промяната влиза в сила от септември, предприемачите имат 3 месеца гратисен период

Цената на разрешителните за строеж на територията на Община Пловдив се актуализират. Промяната бе одобрена от местния парламент по предложение на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и с нея таксата се вдига на 5 лева за квадратен метър от септември.

Един от основните аргументи е презастрояването и фактът, че до момента цената за строително разрешение бе една от най-ниските в цяла България – 1 лв. на кв. м., като максималния размер, който заплащат строителите е 7000 лв., независимо от разгърнатата застроена площ. Архитект Ахрянов аргументира предложението си с примери от другите големи градове в страната. За сравнение цената в община Бургас е средно 7 лв. кв.м., във Варна между 1.35 лв. и 8.10 лв. в зависимост от вида на сградата, а в София между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване, без да има таван на плащането към бюджета, показват анализите.

За да защитим интереса на всички граждани на Пловдив и за да можем да разполагаме с повече средства, които да инвестираме в облагородяване на кварталите и междублоковите пространства, се налага да вземем това решение„, коментира кметът Здравко Димитров.

По предложение на арх. Ахрянов цената за паметници на културата от местно и национално значение, както и за ремонтни дейности по сгради, свързани с тяхната енергийна ефективност, остава 1 лев на квадратен метър. Главният архитект на Пловдив предлага да се извърши и райониране на града, въз основа на което да се определят различни цени за издаване на разрешение за строеж в отделните райони.

Новата цена влиза в сила от 1 септември, за да имат строителите 3 месеца гратисен период.

Подобни статии

Top