5 нови случая на заразени с COVID-19, до двама възрастни заедно на открито

Регистрираните случаи станаха общо 67

5 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас от вчера досега. Това съобщи председателят на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин във ВМА. Общо 67 са вече регистрираните случаи в България.

„Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме предприетите до момента мерки. Засега повечето хора ги спазват. Въпреки това ситуацията от последните дни с опашките пред магазини ни принуждават да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки, а именно – повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства“, каза още той.

По думите му при струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг и при стриктно спазване на мерките вътре в самите магазини.

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина“, допълни ген. Мутафчийски.

Централният оперативен щаб обмисля и мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна, както и нови мерки при доставките на храни и продукти тирове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на тирове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина.

Шофьорите на тирове, които пристигат, разтоварват и поемат следващ курс, да се подлагат на пълна социална изолация, за да може да поемат следващия курс напълно здрави. Ако шофьорът е чужденец, ще има право да напусне страната най-късно до 12 часа.

Междувременно стана ясно, че срокът на карантина се е увеличил на 21 дни.

Подобни статии

Top