5% от ражданията в страната се случват в пловдивска болница

Пловдивската специализирана болница завърши годината с рекорден ръст на бебета – 2 741.

Почти 5% от ражданията в страната се случват в пловдивската болница „Селена“.Това стана ясно след като в навечерието на Деня на родилната помощ Националния статистически институт отчете поредния спад на раждаемостта у нас за 2021 година.

За периода в страната са проплакали 58 393 новородени, което е с 1 673 бебета по-малко от 2020 година.

На фона на тази статистика, пловдивската специализирана болница завърши годината с рекорден ръст на бебета – 2 741. С 330 повече са новородените, проплакали в клиниката по акушерство и гинекология на лечебното заведение в сравнение с предходната 2020 година.

Това е най-големият ръст на ражданията в болницата от създаването й преди 15 години. 

Днешния професионален празник в специализираното лечебно заведение отбелязаха с традиционния ритуал по измиване на ръцете на завеждащия на клиниката по акушерство и гинекология към болницата проф. Благовест Пехливанов.

Заради актуалната здравна обстановка събитието се проведе в тесен кръг, а пожеланието беше за здрави майки и повече бебета в цялата страна. За да измие ръцете на проф. Пехливанов, в ритуала се включи младата майка Сълзица, чието семейство спазва традицията за кръщаване на момчетата на дядовците.

Така през поколенията в семейство Куртеви се въртят българските имена Йордан и Георги.

Подобни статии

Top