50 студенти-медици на протест пред РИО, подкрепиха ги и от ПУ (СНИМКИ)

Петдесетина студенти от Медицинския университет в Пловдив излязоха на протест пред РИО – Пловдив днес следобед, въпреки дъжда. Рамо до рамо с тях застанаха и бъдещи висшисти от ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Медици, фармацевти, политолози, юристи – всички сме неприоритетни“, коментираха бъдещите висшисти. С протеста си те подкрепиха колегите си от София, които пък излязоха пред Министерството на образованието. В същия час – 17:30, младежите окупираха пловдивския просветен инспекторат, недоволствайки срещу промените, според които само студентите от „приоритетни“ специалности ще могат да кандидатстват за евростипендии за успех.

„Решихме да има протести и по градове, тъй като не всички можем да отидем до София“, коментираха от Студентския съвет на Медицинския университет. „Смятаме, че всеки студент, който се труди, работи упорито, трябва да може да получи евростипендия за отличен успех. Това са хора, които са с успех над 5.85, хора с по една-две петици“, ядосваха се студентите.

В момента те имат възможност да кандидатстват и за държавни стипендии, но размерът им бил двойно по-нисък. „Има колеги, които получават и двете стипендии. И защо не?“, коментираха бъдещите лекари.  И упорито, въпреки дъжда, с чадъри и дъждобрани, облекли лекарски манти, отстояваха правата си.

Около 18.00 ч. покрай тях мина началникът на РИО Иванка Киркова, която обаче обяви, че протестът не бил насочен към нея, а тя в момента била в отпуск, тъй като била в конфликт на интереси заради кампанията за матурите и националното външно оценяване. След това, без да се спира при младите хора, се качи на автомобила си и си тръгна.

Протестът на студентите беше мирен и продължи половин час. След това те разотидоха.

Подобни статии

Top