50 блока са санирани досега в Пловдив по националната програма

1669 сгради са обновени по Националната програма за енергийна ефективност

50 блока са санирани в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност от началото й до края на март, тази година. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Градът под тепетата е на седмо място в страната и се нарежда след столицата, в която са обновени 55 сгради.

1669 многофамилни жилищни сгради вече са обновени по програмата в цялата страна, уточняват от МРРБ. 2022 сгради в цялата страна имат сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие (ББР).

В момента се извършват строително-монтажни дейности по 138 сгради. 91 са на етап техническо обследване, за 7 е обявена обществена поръчка за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност, а още 100 са с обявена обществена поръчка за строително-монтажни дейности. По 17 сгради няма започнати дейности.

В общините Бургас, Благоевград и Пазарджик са обновени и с въведени мерки за енергийна ефективност всички жилищни блокове със сключени договори за целево финансиране. В Бургас завършените сгради са 205, в Благоевград – 143, а в Пазарджик 41.

Сред останалите общини, където има сключени договори за целево финансиране с ББР по програмата, с най-много въведени в експлоатация блокове са Хасково – 82, Стара Загора – 72, София – 55, Пловдив – 50 и Перник 40.

В Пловдив в момента се реновират 13 сгради от общо 73 с договори за целево финансиране с ББР. 4 жилищни сгради в общината са на етап техническо обследване, а за пет има обществена поръчка за строителни дейности. По една сграда не са започнати дейности, в това число и обследвания.

Подобни статии

Top