50 години без Гунди и Котков!

На 30 юни преди половин век двете футболни легенди загиват в автомобилна катастрофа край Витиня

30 юни е една от най-черните дати в историята български футбол. Преди 50 години, на този ден, България загуби две от най-големите си футболни звезди – Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Двамата загиват край Витиня на път за Враца.

Цялата страна потъва в скръб от новита за гибелта на двамата. По време на погребението им пък стотици хиляди излизат по улиците на София, за да изпратят великите футболисти.

Всяка година на тази дата милиони се прекланят пред двете легенди, останали в историята като пример за доблест и спортсменство.

Историята за Гунди и Котков продължава да живее, като се предава от поколение на поколиние и продължава да пленява безброй сърца.

Георги Аспарухов е роден на 4 май 1943 година в София. Дебют в „А“ група прави едва 17-годишен с екипа на родния Левски, като със синята фланелка записва 23 мача и 7 гола, преди да премине в редиците на Ботев, където в продължение на година и половина отбива военната си служба.

Периодът в Пловдив се превръща в истински разцвет за младия централен нападател. Попаднал в прекрасния „жълто-черен“ колектив, Гунди бележи гол след гол. Бележи 25 пъти в 47 мача за първенство и 7 попадения в 6 двубоя в турнира за КНК. Като футболист на Ботев Георги Аспарухов печели Купата на България през 1962 година, става вицешампион на страната през следващия сезон и прави дебют в националния отбор на страната, като участва и на Световното първенство в Чили заедно с Динко Дерменджиев.

Подобни статии

Top