„50 години ОБИЧ“ споделя художничката Галя Тодорова в галерия „Пловдив“

Юбилейната изложба ще бъде открита в 18:00 ч.

Юбилейна изложба „50 години ОБИЧ“ с творби на художничката Галя Тодорова ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в галерия „Пловдив“. С нея авторката ще отбележи 50-я си рожден ден.

Галина Йорданова Тодорова е художник, с богат опит в областта на рисунката, графиката, илюстрацията, живописта, скулптурата,
неконвенционалните форми, фотографията, видеото, художественото образование и иконографията.

Усилено се готви за изпити в художествените училища в ателието на художника Минчо Панйотов от 1982. През 1989 завършва Художествената Гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 се дипломира с магистърска степен по графика, с учителска правоспособност, в Националната Художествена Академия – София в класа на проф. Галилей Симеонов. През 2014 – 2020 става

Магистър по Теология при ПУ “Св. Паисий Хилендарски“.

От 1995 започва трудовият си стаж като учител по изобразително изкуство в ОУ “Петър Берон“ в Пловдив.

В периода 1996 – 2004 преподава изобразително изкуство в различни пловдивски училища, включително и като щатен преподавател в гимназията за сценични кадри.

От 2004 до 2010 работи като вътрешна охрана и художник-преподавател в Музея за изобразително изкуство на град Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ.

Има 12 самостоятелни изложби в България и 8 такива в САЩ. Участвала е в над 130 общи изложби в България и други страни, между които САЩ, Великобритания, Франция, Македония и Сърбия.

Член на СБХ, на Българското иконографско сдружение, на Дружеството на пловдивските художници – ДПХ и на Творческо обединение 26-5. Членувала в творчески организации на художници в Сейнт Луис, Мисури. Председател на Студентски клуб по иконология и иконография „Св. Лука“ при Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“, където се включва активно в работата по изографисването на параклиса на университета.

Нейни творби са притежание на частни и обществени колекции в България, Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Украйна, Япония и Китай и Русия.

Подобни статии

Top