50 литератори и езиковеди идват за научен форум в Пловдивския университет

Форумът е посветен на 200-годишнината от рождението Георги С. Раковски

XXIII-та национална научна конференция за студенти и докторанти „Слово и идеологии“ е на 20 и 21 май, посветена е на 200-годишнината от рождението Георги С. Раковски

Двадесет и третата национална научна конференция за студенти и докторанти под надслов „Слово и идеологии“ ще се проведе в Пловдив на 20 и 21 май 2021 г. в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност. Събитието с международно участие се организира от Филологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и от Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“.

Форумът е посветен на 200-годишнината от рождението Георги С. Раковски. В конференцията ще участват 50 докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми от български и чуждестранни висши училища и институти – СУ, ПУ, ШУ, ВТУ, МУ–Пловдив, Университет в Крагуевац (Сърбия), Бакински университет (Азербайджан). Докладите ще бъдат оценявани от две национални журита по езикознание и литературознание.

Двадесет и третата национална научна конференция за студенти и докторанти ще бъде открита с церемония в 6-а аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“ (сградата на Ректората, 1-ви етаж).

От 11 часа започват заседанията в двете секции, които продължават до 17 ч. Вечерта от 17 часа в 10-а аудитория предстои културно събитие – литературна среща с писателя Йордан Велчев на тема „Раковски и Балканите“.

На следващия ден заседанията по секции продължават.

Включени са и дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници ще презентират научните си идеи.

В 16 часа в 10-а аудитория ще бъде проведена церемония по награждаване на отличилите се участници. Ще бъде представен и третият брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната XXII национална конференция.

Началото на националната научна конференция за студенти и докторанти е поставено в Пловдив през далечната 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Красимира Чакърова и Светла Черпокова.

Постепенно академичната проява се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина.

Подобни статии

Top