50 нюанса розово за пл. „Централен“ (ВИДЕО)

Общината избира от три вида мраморни и гранитни плочи

Плочки от розов мрамор са единият от трите варианта за настилка, с която ще бъде облицован площад „Централен“ в Пловдив. Това съобщи днес пред журналисти кметът Иван Тотев. НИНКН е одобрила три варианта на плочи – два от мрамор – бял и розов и един от гранитни плочи.

„Имаме няколко инженерингови решения за площада, като е важно тези плочи да издържат и на тежестта на превозни средства, защото не се знае кога някой тежкотоварен камион ще се качи там“, коментира градоначалникът в отговор на въпрос на DCNEWS. Инженерите ще решават също как да бъде обработен мраморът за плочите, за да не се превърне настилката в пързалка през зимата.

Становището за пл. „Централен“ е съгласувано вече от НИНКН. Сега то трябва да бъде подписано от министъра на културата Боил Банов. В него НИНКН отказва да се провеждат повече археологически разкопки в района на площада и Западните пропилеи. Институтът отказва и навлизането в Цар-Симеоновата градина. Причината е, че общината е имала намерение да отсече едно дърво, но тъй като паркът също е паметник на културата, се е стигнало до отказ за сечта.

„Всичко друго, което е предложено, вече е прието. Това означава, че другата седмица можем да представим този проект“, посочи градоначалникът.

Вижтеповече във видеото:

Подобни статии

Top