51 обекта провериха от НАП- Пловдив през лятото

НАП съветва туристите през лятото

Наблюдения на данъчни инспектори от НАП Пловдив повишиха оборотите в някои от най-посещаваните курортни места в Южна България. Контролните действия се извършиха през летния сезон, който е най-силен за туризма и обхвана 51 търговски обекта, намиращи се в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково.

Наблюдавани бяха 27  хотела, 15 заведения за хранене и 9 питейни заведения.

При всяко посещение, данъчните инспектори се легитимираха, предупреждаваха търговеца, че обекта се наблюдава както на място, така и дистанционно чрез единната електронна система на НАП и му беше припомняно задължението да регистрира всяка извършена продажба чрез издаване на касов бон.

В 27 от наблюдаваните обекти е отчетен ръст в регистрираните продажби. В 19 от случаите става дума за повишение на приходите повече от 10% спрямо същия период на миналата година, а в един от обектите е достигнат рекордния 169 на сто ръст на декларираните доходи.

Шестима търговци са хванати в нарушения на данъчните и осигурителни разпоредби, заради което ще бъдат санкционирани с актове.

Един от обектите е бил регистриран от НАП по Закона за ДДС, след като в резултат на наблюденията е достигнал необходимия оборот за регистрация, а други 14 заведения са предложени за данъчно-осигурителни ревизии.

 

Подобни статии

Top