51 производители и над 200 вина на „Дефиле на младото вино“ в Пловдив

39 са винопроизводителите, 12 – изложителите на храни

51 са участниците в 12-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино“, който ще се проведе от петък до неделя (13-15 ноември) в Стария град. С Дионисиево шествие стартира фестивалът в 11.00 ч. в петък, като и тази година Ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис в лицето на артиста Виктор Бойчев и неговия подгласник директорът на Кукления театър Петър Влайков.

Първата бъчва, която ще бъде отворена тази година при откриването на фестивала, ще бъде на вила „Юстина”. Миналата година винарната спечели наградата Златен Дионис, заедно с още една винарска къща и днес бе изтеглена чрез жребий от ректора на Медицински университет Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Бъчвата ще бъде отворена от народната представителка Менда Стоянова, под чийто патронаж по традиция се провежда „Дефилето“.

„Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар. Той е първият в България, който със старта си преди дванадесет години проправя път на винения туризъм, в симбиоза с културния, като „подава ръка“ на родните винопроизводители, предоставяйки им възможността да презентират качествата и вкусовете на своята продукция пред широката публика.

„Този фестивал вече намери своето място в календара на винения туризъм и изложителите непрекъснато се увеличават“, посочи Любозар Фратев – от Съвета по туризъм в Пловдив. Той изтъкна 7 причини, заради които винарите предпочитат фестивала:

Една от най-важните е симбиозата между винен и културен туризъм в Стария град. Освен това всяка година участниците се увеличават, като през тази година 15 нови производители на храни и напитки се включват във фестивала. От всички 51 участници 39 са винопроизводителите, а 12 – изложителите на храни.

За първи път ще има награди за плодови вина

Над 200 вина от различни региони в страната ще бъдат представени на „Дефилето“. Сред тях за първа година ще има и напитки, близки до виното, които ще участват в селекцията на фестивала. Те ще се състезават в отделна, трета категория – малинови, гроздови с добавка на малини, плодови и гроздови с елементи от роза. Другите две категории са на млади вина за бърза реализация и млади вина, които още не са за реализация, а ще бъдат на пазара след няколко години. Квалитетно седемчленно жури, с председател зам.-ректорът на УХТ доц. Христо Спасов ще оценява пробите, които се очаква да пристигнат в четвъртък и петък. Ще бъдат раздадени златен, сребърен и бронзов Дионис, а ако журито бъде изключително впечатлено, ще присъди за пръв път и платинен Дионис. Ще има награда и за най-харесваното вино от посетителите, поясни Любозар Фратев.

За първи път тази година към локациите за дегустация на вина и напитки се включват две нови и броят им става 14. Новите са обновената къща на Иван Черноземски, предоставена от „Бизнесът за Пловдив“ и ресторантът „Алафрангите“, който отново ще отвори врати за „Дефилето“.

Дните на младото вино на практика стартираха снощи с проекта Международен ден на мавруда. Предстои той да стане традиционен и да се провежда всяка година на Димитровден – 26 октомври или около тази дата, каза още Фратев. Той припомни, че и тази година фестивалът ще има своя кауза – със средства, събрани по време на Дефилето ще бъдат отпуснати стипендии на студенти, които учат винарство в УХТ. 

1 2 3

Подобни статии

Top