51 са новите заразени с коронавирус у нас, кривата зави нагоре

Няма регистриран случай в Пловдив. Сериозен бум в Плевен

51 са новите положителни за COVID – 19 през изминалото денонощие, 16 от тях са в болница. С това общият брой на заболелите става 966, 752 от тях са активните случая. София остава най-голямо огнище с 556 установени с коронавирус. В Пловдив нови положителни проби няма. Процентното увеличение спрямо предходния ден е 5,6%. Данните съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

22 от новите случаи са в столицата. Плевен се очертава като сериозно огнище, там има 19 новорегистрирани с положителни проби. В Бургас има 5 нови заразени, 3 от тях – онкоболни. В Кюстендил има 2 нови случая, в Смолян – 1, в Сливен – 1 и в Хасково – 1.

Своеобразният бум в Плевен е свързан с голямо шивашко предприятие с над 1000 служителки. На 15 април една от жените се е оплакала, постъпила е в болница, където е дала положителен резултат за коронавирус, разказа генерал Мутафчийски. При масово изследване от вчера, 19 са излезлите положителни проби. Всички те са от един цех от около 100 жени, които ще бъдат изследвани. Ръководството на предприятието вече е взело решение работата на всички служители да бъде преустановена за 14 дни.

Онкоболните пациенти от Бургас пък са се били на лечение в столицата, където са се заразили.

Двама нови пациенти са починали през изминалото денонощие и двамата в столични болници – единият мъж е с диабет, другият със стент, сърдечна недостатъчност и белодробни проблеми.

Новите излекувани пациенти са трима, с което общият им брой става 170.

Новите заразени медицински лица са 4, с това общият им брой е 80. 8 от тях са излекуваните.

Къде сме към момента, обясни генерал Мутафчийски. По думите му в последните 5 дни България се катери  нагоре. „Кривата зави нагоре. Оформят се огнища, които все по-ясно се диференцират„, подчерта председателят на НОЩ.

Припомняме, че от днес се възобновяват детските и женските консултации, имунизациите, както и плановите операции в болниците. Всички те ще се извършват при изключително засилен контрол.

Що се отнася до облекчаване на останалите мерки, то генерал Венцислав Мутафчийски коментира, че мерките не се преекспонират и са точно такива, каквито трябва да бъдат. За момента се обмисля единствено разхлабване режима за посещение на парковете. Голямата опасност там е (цитирам) „събирането на групи и пиенето на алкохол“, но – когато се стигне до този етап, ще има точни и ясни предписания.

Подобни статии

Top