52 л/кв.м дъжд падна във Велинградско, реката край Сърница преля (СНИМКА) - DC news

52 л/кв.м дъжд падна във Велинградско, реката край Сърница преля (СНИМКА)

Всички реки в Пазарджишко са с повишени нива

Като цяло обстановката в областта е нормална и сравнително спокойна. Екипи на пожарната и полицията осъществяват мониторинг или получават своевременна информация за състоянието на нивата на големите язовири, реките, пътищата. Всички реки имат повишени нива, единствено Стара река в района между селата Исперихово и Козарско е излязла извън коритото и е заляла земеделски площи. Няма опасност за хората или жилищни сгради.

Към настоящия момент има снеговалеж в районите на Велинградско и Баташко, но снежната покривка не е голяма, а там, където е необходимо, се почиства и се третира с пясък своевременно.

Сравнително спокойна обстановка отчитат в Пазарджишко

През изминалата нощ най-големи количества дъжд са паднали в района на велинградското село Цветино – 52 л/км.м и пазарджишкото село Паталеница – 45 л/кв.м.

Екипите на охранителна и пътна полиция осъществяват патрулиране в районите на основните пътища, за недопускане на инциденти и за следене на тяхното състояние.

РДПБЗН и ОДМВР-Пазарджик поддържат постоянна връзка в областната и общинските администрации, Областно пътно управление, с представителите на държавните структури, отговарящи за контрола над язовирите и речните корита.

Междувременно от община Сърница обявиха, че заради изключително големите количества валежи, паднали на територията на общината в последните 24 часа, водата е излязла извън коритото на реката край града. Поради тази причина и предвид опасността от заливането на моста, е временно затворен пътят до отсрещната страна на яз. Доспат в гр. Сърница (местностите Голяма и Малка Крушица и Орлино), като движението е ограничено още при моста на реката на излизане от Сърница.

От общината призоваха гражданите да не предприемат пътувания към горепосочените местности. Тези, които вече са там, също да не предприемат преминаване през моста, с цел връщане към гр. Сърница. Ограничението е наложено до понижаване на нивото на водата и при първа възможност, след преценка на безопасността на съоръжението на моста, движението ще бъде незабавно възстановено. Призоваваме да не се преминава и през полския път при местността Караасан с цел връщане към гр. Сърница поради лошото състояние на пътя и опасността за затъване на превозните средства.

Забранява се и преминаването през други мостове над реки и дерета, както и в близост до тях на цялата територия на Община Сърница. Нивото им е изключително завишено и създава сериозни предпоставки за възникване на инциденти.

При възникване на ситуации от извънреден характер, в това число и опасност от наводнения, гражданите следва да сигнализират на националния телефон за спешни случаи 112 или в Община Сърница на следния телефон 0885202439, където ще се свържат с оперативните дежурни.

Снимка: Фейсбук/Община Сърница

Подобни статии

Top