52 жертви на катастрофи от началото на годината в Пловдивско, почитаме паметта им

Почитаме паметта на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Панихида в памет на жертвите на катастрофи ще бъде отслужена днес в 11.00 ч. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На този ден отдаваме и дължимото към хората, които оказват помощ при пътни инциденти – полицаи, пожарникари, медици.

„Животът не е резервна част“ е мотото на тазгодишното възпоминание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия – част трета от Глобалното десетилетие от дейността: безопасни превозни средства.

На църковния ритуал в митрополитската църква ще присъстват областният управител Дани Каназирева, заместник-кметовете по транспорта и обществения ред Тодор Чонов и Йордан Ставрев, заместник-директорът на областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, секретарят на Областната комисия по безопасност на движението Нъшан Деркалестаниан, председателят на Областният съвет на БЧК Таня Георгиева, председателят на Националната транспортна камара инж. Койчо Русев.

Да отдадат своята почит са поканени също пловдивчани и представителите на институции и неправителствени организации в Пловдив и областта.

В 13.00 ч.  на пешеходната пътека до сградата на Областната управа на бул. “Шести септември” служители на ОДМВР – Пловдив и представители на Областната администрация ще връчват на участниците в движението листовки и брошури, свързани с пътната безопасност.

От началото на годината на територията на Пловдивска област са регистрирани 734 пътни произшествия с 52 загинали и 952 ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с травматизъм са с 92 по-малко. Намаление има и при жертвите – с 16, както и на ранените – с 109. Сред основните причини за възникване на транспортни злополуки от сектор „Пътна полиция“ се отчитат движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно.

Подобни статии

Top