54 с COVID-19 на интензивно лечение в Пловдивско

Шефът на УМБАЛ „Св. Георги“: Областният щаб създаде необходимата организация в болниците още лятото

Интензивното лечение на пациенти с COVID-19 и проблемите, свързани с осигуряване на повече легла, апаратура и персонал обсъдиха управителите на болниците, в които има разкрити такива специализирани звена, с  областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Към днешна дата 54 са болните на интензивно лечение, като се увеличават случаите на интубирани пациенти.

Според проф. Карен Джамбазов, член на Областният кризисен щаб и  изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, ситуацията в момента е коренно различна от пролетта  и лятото и организацията в болниците трябва да премине на следващ етап,  според  стратегията на Щаба за справяне с COVID-епидемията.

„Първият етап включваше интензивните пациенти да бъдат центрирани на едно място в УМБАЛ „Свети Георги“ и да бъдат лекувани по възможност от най-компетентните хора. Благодарение на командированите екипи, по предложение на областният управител   и с решение на Медицинския щаб, отделението се справяше с разкритите легла и с броя на болните. До днес почти никога не са се заемали  10 легла. Ситуацията вече  е различна и  се наложи  Областният щаб да вземе поредното си решение, с което да премине към следващия етап на мерките. Да се търси възможност за разкриване на още интензивни легла„, коментира проф. Джамбазов.

Той припомни, че етапите по организацията бяха предварително набелязани от Областни кризисен щаб още през летните месеци, а именно: да бъдат разкрити нови легла за терапевтично лечение в други болници – частни и общински, като те да поемат  среднотежките случаи, които нямат нужда от интензивно лечение – от интубация, от лечение с активно обдишване и т.н.

Третият етап включваше и обособяването на отделна болница само за лечение на COVID-19.

„Такава например е общинската  „Свети Мина“. Тя  беше определена за една от тези болници, която да поеме потока от пациенти, тъй като тя е съществуваща болница, По данни от РЗИ – Пловдив, по данни от членове от Медицински щаб, както и на управителя тази болница, към момента тя разполага с необходимите помещения, кислородни инсталации, персонал. Разбира се персонал никога не е достатъчен, но това, което има като наличност позволява тази болница с минимални усилия да започне да работи и да приема пациенти със сравнително средна симптоматика и това показва практиката, че тя започва  да функционира“, допълни директорът на „Свети Георги“.

Според директорите на другите болници с интензивни легла за Ковид, статистически е закономерно, че ще се увеличава броят на пациентите, които ще имат нужда от интензивно лечение , дори интубация и лечение на апаратна вентилация,  защото броя на хората с положителни проби с клиника нараства.

„Това именно налага и решението на Областният щаб , да има  не само допълнително разкрити интензивни легла, но и терапевтични, които да подпомогнат целия процес на лечение на тези болни. Да се осигури възможност пациентите, които се влошат да бъдат транспортирани и настанени в интензивни отделения“, допълни областният управител Дани Каназирева.

1 2

Подобни статии

Top