547 нарушения на пътя в Пловдивско само за денонощие - DC news

547 нарушения на пътя в Пловдивско само за денонощие

13 лица са задържани от пловдивската полиция в хода на специализирана операция по линия засилен контрол на водачи на МПС

Акцията, проведена на територията на областта е обхванала часовия диапазон от 13:00 часа на 19 септември до 05:00 часа на неделния ден. Задържаните водачи са управлявали превозни средства под въздействието на алкохол и наркотични вещества, а един от проверените на пътя е предложил подкуп на длъжностно лице.

За 24 часа в полицейския арест е задържан и мъж, управлявал превозно средство с регистрационни табели, предназначени за друго МПС.

За извършените престъпления под надзора на прокуратурата са започнати 14 бързи производства. В хода на специализираната операция са проверени 1310 моторни превозни средства и 1658 лица. Осъществяването на засилен контрол по пътищата на Пловдив и областта цели подобряване безопасността на движение, недопускане управление на МПС от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол, наркотични вещества или техните аналози, както и установяване на други нарушения по ЗДвП, които пряко влияят върху пътно-транспортния травматизъм.

В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили 547 нарушения. Отнети са 17 свидетелства за управление на МПС, а на 7 от автомобилите е прекратена регистрацията. Съставени са 185 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 285 бр.

14 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При 6 от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите 8 е била под този показател. Петима са задържаните дрогирани водачи. По ЗДВП са установени 135 нарушения.

В 72 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 5 от превозните средства са били без ЗГО. 97 са били неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- шофирали са без поставен обезопасителен колан или предпазна каска.

9 са лицата, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. В 109 от случаите са наложени глоби за нередовни пътни документи, а 5 ма от водачите са санкционирани за използване на мобилен телефон по време на движение. В хода на проверките са констатирани и 4 нарушения на пешеходци.

Бързо производство е започнато и срещу водач на превозно средство, предложил на проверяващите подкуп, за да не бъде санкциониран. По време на акцията пловдивските полицаи са връчили 48 фиша на водачи, извършили предишни нарушения на пътя.

Подобни статии

Top