5,5 млн.лв. дължат неизрядни работодатели за заплати

Близо 5,5 милиона лева са неизплатените заплати на работници в Пловдивско само за изминалата 2014 година. Сумата дължат работодателите на около 100 фирми на територията на областта, съобщи в „Утро с DCTV“ директорът на Районната инспекция по труда Атанас Чернаев. В същото време в периода от предходните 12 месеца малко над 5 милиона лева са и средствата, преведени от забавени задължения.

Кризата и липсата на достатъчно свободни средства, с които разполагат фирмите са най-често причините, с които работодателите се оправдават за неспазените договорни отношения.

„През последните години намаляват сумите, които установяваме като забавено плащане. През 2012-та те са над 20 милиона лева, а през 2013-та –  около 12 милиона.  Но ако се върнем още 3-4 години назад този проблем въобще не съществуваше”, посочи Чернаев.

Той коментира, че най-често длъжници са предприятията с персонал не по-голям от 100-150 души. И макар цифрите да показват спад в броя на недобросъвестните работодатели, тенденцията фирма да дължи заплата на работниците си, ще продължи и тази година.

Близо 3 000 са проверките, извършени от Инспекцията през изминалата календарна година. Описаните от инспекторите нарушения са малко над 11 хиляди. При трудови злополуки в региона са загинали 6 души.

 

 

 

Подобни статии

Top