56 нови случая на коронавирус за денонощие, ново огнище в Дупнишко

39 са потвърдените в Сливен, засега не може да се говори за огнище на заразата там

56 нови случаи са регистрирани за денонощието, съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 43 са новите случаи от вчера вечерта досега. Така регистрираните случаи на коронавирусна инфекция станаха 1290. Активните случаи са 1030.

Най-много са новооткритите случаи в София – 22. Следва Кюстендил – с 13 души, от които 12 са в Дупница, където има ново огнище.  Случаите в Дупница са в две населени места – селата Ресилово и Сапарево. Хората, които са открити там са свързани със случай, регистриран преди няколко дни в Дупница. Те са от ТЕЦ „Бобов дол“.

Петима са заразените във Видин, за денонощието няма заразени медици там. Четирима са установени с COVID-19 в Сливен, по трима в Плевен и Благоевград, в Русе са двама и по един в Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора (Паничерево) и Ямбол.

За Сливен засега не може да се говори за огнище, тъй като общият брой на случаите там е 39 потвърдени. В града има две болници, които работят активно с коронавирус – Военна болница и областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

„Градът разполага с още две частни болници, на които вчера дадохме предписания и препоръчахме да се включат в приемането на болни с COVID-19. По брой на случаите Сливен се конкурира със Стара Загора. Доста повече са в други области – в Плевен заразените са 101, 51 са в Кюстендил, 41 са в Благоевград, във Видин са 62-ма. Така че Сливен не се отличава съществено от другите областни градове“, подчерта ген. Мутафчийски.

Починалите лица в страната досега са 55, а излекуваните – 205.

292-ма са заболелите, настанени в болница, от тях 37 са в интензивни структури.

138 медицински служители са дали положителни проби за COVID-19 до момента. Новите 3 случая са установени при лекар, медицинска сестра и санитар от различни клиники в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Никой от тях не работи в хирургията на лечебното заведение.

Три са новите случаи на деца – в Дупница – две момичета на 5 и 7 години и във Видин – едно – на три годинки. Децата не са хоспитализирани.

205 са излекуваните до момента, от тях 8 са новите – четирима в „Пирогов“, сред които има и санитари, двама са в Сливен и по един в Русе и Ямбол.

Подобни статии

Top