56 социални услуги предлага Община Пловдив

Зам.-кметът по европейски политики и социална дейност отчете една година работа

Социалните дейности бяха във фокуса на медиите през цялата година, но бих искал да очертая основните цели, които си бяхме поставили през тази година в този ресор – работа в условията на пандемия, утвърждаване на съществуващите социални услуги и тяхното модернизиране, формиране на социално мислене и отношение чрез кампанията “Пловдив – град на доброто.  Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на отчета на първата година от мандата си начело на ресорите „Европейски политики“ и „Социални дейности“.

Общият брой на социални услуги в града под тепетата е 56. Потребителите са над 1 800 възрастни и деца. В  диетичните кухни в шестте района са обхванати над  1 700 души като за следващата година увеличаваме бюджета на 140 хиляди лева, за да разшири броя на хората, които имат нужда от такъв тип хранене с още 160 души. Общината осигурява патронажна грижа на възрастни и лица с увреждания – 1631 души. Домашен социален патронаж се грижи ежедневно за 400 пловдивчани, а мобилните социални екипи обслужват над 1600 души в целия град. По програма „Топъл обед“ до 30 април бяха обхванати  2 060 души, а в момента са 250 души, тъй като това беше осигурен ресурс от държавата във връзка с епидемичната обстановка.

Над 16 000 заявки за транспорт на трудноподвижни лица са изпълнени за една година. Осигурено и функционирането на 10 клуба на пенсионера, в които членуват около 1 400  членове, както и  4 клуба на хора с различни видове увреждания, в които членуват  1 300 души. Подпомогнати съвместно с БЧК са 15 000 лица като са раздадени над 231 тона хранителни продукти.

До 2025 година съгласно Националната стратегия за дългосрочна грижа на възрастните хора и хората с увреждания, Домовете за стари хора ще бъдат реформирани в съответствие със стандартите за резидентна грижа  и ние вече сме започнали подготовка, заяви Тимчев. По думите му за целта е необходимо да създадем условия за развитие на услугите в домашна среда и към момента общината разполага с 1 800  лични и социални асистенти. Във връзка с това е започнала подготовка на документ, който да регламентира статута на хората, които са превърнали в своя професия грижата за болни и възрастни хора в домашни условия. Лица с увреждания с ТЕЛК са общо 34 570 души, като от тях  3 094 са деца.

42 891 са общо хората, които са обхванати от различните видове социални дейности.

Завърши първият етап на обществения преглед за изграждане на достъпна среда като са картотекирани 100 сгради и публични места, за които ще заделим средства в бюджета за догодина, съобщи Анести Тимчев и подчерта, че картотекирането продължава.

Подобни статии

Top