57 бежанци от Украйна са потърсили убежище в Пловдив

Натискът се засилва, идват все повече хора

57 бежанци от Украйна са потърсили убежище и вече са настанени в общински структури и апартаменти от началото на войната досега. Това съобщи ресорният зам.-кмет и председател на координационното звено към Община Пловдив Георги Титюков. По думите му натискът от бежанската вълна се засилва, а в града под тепетата почти всички свободни места в общински социални институции вече са запълнени.

„Натискът се засилва. И в събота, и неделя съм настанявал бежанци в Младежкия център и в частни домове“, посочи зам.-кметът.

Към момента общината може да предостави на бежанци от Украйна още 10 тройни стаи в общежитието на УХТ, 5 двойни стаи в общежитието на пловдивския филиал на Техническия университет и 3 стаи в звено „Майка и бебе“. Две от тях вече са резервирани за две майки бежанки с бебета на 40 дни и 10 месеца, но третата стая все още е свободна. В Дома за стари хора също има места. Свободни са също два общински апартамента, които също могат да бъдат използвани за тези цели. Те обаче не са обзаведени, а вероятно имат нужда и от друг ремонт, поясни Титюков.

Той разказа още, че постоянно се сблъсква с различни казуси. Например търсил е болница за бременна в деветия месец бежанка, за да бъде прегледана. Семейство бежанци са имали нужда от сервиз за автомобила им. Дете, настанено в Младежкия център, е имало хранителни проблеми, а на място в  центъра няма кухня, така че се е наложило да мислят варианти за място, където да му бъде приготвяна специална храна.

Зам.-кметът съобщи също, че няколко хотела в Пловдив и областта са заявили желание да приемат бежанци.

В някои вече са настанени хора. В Равногор бизнесмен е заявил готовност да предостави 24 стаи, 3 апартамента и ресторант за 70 души на бягащите от войната.

Георги Титюков допълни, че всеки момент се очаква да се одобри програмата на Министерството на туризма, с която ще се изплаща по 40 лева на ден за украински бежанец, който е настанен в хотел. „Ако това не се стане, аз не съм оптимист, че ще се справим, тъй като натискът се засилва“, коментира той.

Община Пловдив е създала фейсбук страница „Пловдив помага на Украйна“, активно работи и телефон с номер 080011232. Там нудаещите също могат да намерят подкрепа, а хората, които искат да окажат помощ, могат да я заявят. Чрез тези канали пловдивчани също могат да заявят, ако искат да се включат в кампанията по предоставяне на жилище, работа и други помощи за украинците.

Един от най-големите проблеми е бавната процедура за даване на бежански статут

Според заместник-кмета Стефан Стоянов най-големият проблем в момента е кога ще бъдат облекчени условията  украинците да могат да получават статут на бежанци или хуманитарен статут, тъй като без него децата не могат да бъдат записани на детски ясли, градини и училища, нито пък да хората да се възползват от здравната ни система. Сега процедурата е дълга и отнема между 3 и 6 месеца. Тъй като на 3 март ЕС е гласувал възможността за облекчаване на процедурите, в момена се очаква решение на Министерски съвет по въпроса.

Според Атанаска Бъклева, специалист по социални дейности в общината, който се занимава най-вече с проблемите на бежанците, трябва да се измисли механизъм, по който статутът на тези хора да бъде облекчен, за да могат също да си намерят и работа.

Зам.-кметът Стефан Стоянов съобщи, че Община Пловдив има готовност да разкрие допълнителни места над капацитета на учебните заведения по разпореждане на МОН. Според него в момента в детските градини има 100 свободни места и 200 чакащи пловдивчанчета. Затова Общината има готовност за разкриване на нови групи, включително и в подблокови детски градини. Стоянов беше категоричен, че децата от Украйна няма да бъдат в отделни групи, а ще бъдат заедно с българските деца, за да се интегрират по-бързо.

Община Пловдив вече е разпратила онлайн формуляри към бежанците, които са потърсили помощ, за да могат да проверят нивото на владеене на български език, както и уменията и квалификациите им за работа. Всички, които искат да учат български език, ще могат да направят това в група към Младежкия център, като вече има осигурен преподавател.

Всички общински лечебни заведения имат готовност да приемат бежанци и да им оказват помощ.

Предстои да се изясни какви са разминаванията в имунизационните календари на децата у нас и в Украйна, като се уточни по какъв начин ще се уеднаквят ваксините на украинските малчугани с нашите.

Подобни статии

Top