57-годишна жена от Йоаким Груево почина след ваксинация

Жената е била ваксинирана с AstraZeneca в Медицинския център в Стамболийски

57-годишна жена от пловдивското село Йоаким Груево е починала след поставяне на ваксина вчера. Това стана ясно днес на пресконференция пред УМБАЛ „Св. Георги“.

Ваксинацията на жената е извършена в Медицински център – Стамболийски, от управителя на центъра, който в същото време е и кардиолог вчера в 12.00 ч., уточни шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Починалата е била насочена към кардиолога за консултация, а той е преценил, че няма проблем да се направи ваксина, добави д-р Танчева.

Жената е била ваксинирана с ваксината на AstraZeneca. Това е и поводът днес да бъде разпоредено спирането на ваксинациите с оксфордската ваксина – поради настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а именно фатален изход.

Ваксинираната жена се е прибрала без никакви оплаквания в дома си. През нощта обаче получила остър задух. Към 3.00 ч. е била потърсена Спешна помощ. Спешният екип пристигнал своевременно на място и установява смъртта на жената.

Приключила е и аутопсията на починалата. Според кмета на Йоаким Груево това е 57-годишната Румяна Пенкина, съобщи Наум Нихтянов  пред „24 часа“.

Тя е била с доста придружаващи заболявания – наднормено тегло,  извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г., извършен е троен ортокоронарен байпас. Категорично няма образуване на тромби, подчертаха медиците.

Аутопсията е показала остра сърдечно-съдова недостатъчност

Според доц. д-р Павел Тимонов, който е извършил аутопсията, работната диагноза към този момент е остра двустранна сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток, на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени. „Дори съдовете бяха запушени на 100%, дори един от клоновете на байпаса на дясната коронарна артерия – също. За пряка причинно следствена връзка между ваксинация и настъпилата смърт не може категорично да се отхвърли или приеме, тъй като чакаме хистологични изследвания които ще бъдат готови другата седмица. Взели сме всичко необходимо, необходими имунологични изследвания, PCR сме взели за всеки случай, дали е инфекция на фона на ваксината, тя да е била асимптоматично болна от коронавирус. Но пробите и за антитела бяха негативни и затова чакаме всички резултати, но към момента диагнозата е остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза, тежки сърдечни промени, които тя ги е имала от 2005 г.“, категоричен беше доц. Тимонов.

От здравното министерство бяха категорични, че спирането на ваксинацията с оксфордската ваксина е една превантивна мярка, за да е сигурно, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, ще се вземем окончателно решение  как да се  продължи с ваксинацията с „Астра Зенека“. Решението е взето след доклада на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. От ведомството допълниха, че нямат притеснения, тъй като Европейската агенция по лекарствата казва ясно и точно какво да бъде направено, но ще се изчака до следващата седмица, комитетът който е към Европейската агенция по лекарствата, да се произнесе официално.

Починалата жена не е била ваксинирана от партидата на оксфордската ваксина, спряна в Австрия, Дания и др. европейски държави от употреба. Няма данни също жената да е получила обичайната симптоматика, свързана с ваксината. Смъртта е настъпила остро. Аутопсионната находко доказва остро настъпила смърт, в резултат на сърдечно-съдова слабост.

Спират временно електронния регистър

На този етап нежеланите лекарствени реакции са около 3 на 1000 случая, напомниха медици.  Те са стандартни, свързани с развитието на фебрилен синдром или болка в мястото на ваксиниране.

От здравното министерство призоваха хората, които са ваксинирани, да бъдат спокойни, а тези, които са се записали в системата, да имат търпение. Дадени са указания на Информационо обслужване да бъдат записани служебно за други дати, ще си получат известия чрез SMS или имейла. На този етап електронният регистър ще бъде спрян временно.

По-рано днес беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Top