58-годишна учителка от Пловдив загуби битката с COVID-19

Цитокинова буря помете 58-годишната Вилияна Нейкова

21 дни медици се бориха за живота на педагожката от детската градина в Скутаре

Обичаната детска учителка Вилияна Нейкова, за която медиците се бориха в продължение на 21 дни в Пловдив, е починала днес, съобщава 24plovdiv.bg. На близките било съобщено, че смъртта е настъпила в резултат на цитокинова буря. Тя се причинява от прекалено силен отговор на организма, произвеждащ голямо количество антитела.

Колегите на Нейкова от детска градина „Синчец“ в с. Скутаре са съкрушени от вестта. „Прекрасен човек и педагог си отиде“, казват те. И не могат да повярват.

Жената дълго време бе в тежко състояние. По думите на нейните колеги Валя се влошила рязко на 10-ия ден след поставянето на първата игла ваксина „АстраЗенека“.

„На 17-и февруари отидохме двете да се имунизираме абсолютно доброволно. На следващия ден аз вдигнах над 38 градуса температура, имах всички симптоми на коронавируса, но нейният организъм не реагира“, разказа колежката й Ася Костадинова. Чак на 28 февруари, 10 дни след първата игла, Нейкова споделила, че не се чувства добре. На следващия ден вече имала симптомите на коронавируса – болки в гърлото и обилна хрема. Вдигнала 38,8 градуса температура. Но си останала дни наред вкъщи.

На 10 март  била приета по спешност в интензивното на една от университетските болници в Пловдив. Веднага била поставена на апаратно дишане. Лекарите още тогава предупредили, че 70% от белите й дробове ги няма. И се въздържаха от прогнози.

„Много се надявахме и вярвахме, че Валя ще се възстанови, особено когато на 30 март я изведоха от интензивното и я преместиха в ковид отделението. Имахме надежда, че макар  и трудно, ще започне да се подобрява“, каза през сълзи Костадинова.

По думите й Нейкова не е била нито с наднормено тегло, нито е имала придружаващи заболявания. „На пръсти се броят болничните й през всичките години на трудовия стаж“, допълни колежката й Костадинова.

Нейкова има 20-годишен син, студент в Германия.

Източник и снимка: 24plovdiv.bg 

Подобни статии

Top