58 нови случаи на COVID – 19 за 24 часа, два са в Пловдив, един от тях на дете

Масовото тестване за коронавирус в града под тепетата се очаква до края на седмицата

58 са новите случаи на доказана коронавирус инфекция за последното денонощие в България. 23 от тях са в Плевен, всички хора са контактни на работещи в завод „Мизия“. С това областта повежда сред засегнатите области, следва я столицата с 19 положителни проби. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчиски на редовния си брифинг тази сутрин.

Две са новите положителни проби в Пловдив. Единият случай е на 14-годишно момиче, което е в добро общо състояние и не е настанено в болница. 7 е общият нов брой на заболелите деца за изминалото денонощие в цялата страна.

9 са новите случаи на заразен медицински персонал – общият брои в това направление е 147. Има един нов излекуван за денонощието, с което общият им брой стига 206. Има и един нов смъртен случаи на възрастен мъж от Бургас, 56 е общият брои на починалите в страната.

Общият брой на COVID – 19 случаите в България вече е 1348.

Областите, за които няма регистрирани случаи – Разград и Търговище, ще бъдат инструктирани за по-активно търсене на заболели, коментира още генерал Мутафчийски. Що се отнася до тестовете като цяло, то той обяви, че всеки момент трябва да се включи системата за автоматично обновяване на резултатите и така всеки ще може да вижда как вървят процентите.

Масовото тестване в Пловдив се очаква да стартира до края на тази седмица, обясни и главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Методиката на подбор ще бъде подчинена на напълно случаен признак – целта е да се обхванат хора на различни възрасти, от различни социални групи и части на града, поясни той. По този повод предстои среща с Областния кризисен щаб.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски коментира и позицията си срещу разхлабване на противоепидемичните мерки у нас с думите, че кривата говори най-красноречиво. По думите му в началото на април е отчетен незначителен пик, около Цветница се наблюдава спад, а сега страната върви към отчетлив пик, което се вижда от рязко тръгналата нагоре крива.

Подобни статии

Top