59-годишен получи безценен подарък за Нова година! Ще живее втори живот с нов черен дроб (СНИМКИ)

В навечерието на Нова година специалисти от ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация

В навечерието на Нова година медиците от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация, похвалиха се от клиниката по Чернодробно-Панкреатична Хирургия и Трансплантология. Реципиентът е 59-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. Донор е 63-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма.

„На 29 декември вечерта получихме известие от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, че има донорска ситуация в Плевен. Бързо сформирахме екип, хората, които бяха извън София, включително и аз самият, веднага се прибрахме. А в 7 часа сутринта на 30 декември наш екип замина за Плевен, за да осъществи експлантацията на черния дроб“, обясни професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Към момента пациентът е екстубиран, контактен и адекватен. Лечението му продължава.

„Технически трансплантацията бе трудна, продължи около 6 часа, но стана добре, дробът заработи. Пациентът има добри жизнени показатели. Започва раздвижване и захранване. Нещата се развиват нормално за този етап на следоперативня период“, допълва професор Владов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

Подобни статии

Top