6 бездомни кучета заловиха при акция в Столипиново

6 бездомни кучета залови звеното на Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ в пловдивския квартал „Столипиново“ тази сутрин. Извънредната акция бе инициирана от кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков заради зачестилите сигнали за увеличаване на броя на безстопанствените животни.

Оказва се, че една от най-завишените популации на безстопанствени животни в Пловдив в момента е в Столипиново. Заради това от кметството инициираха извънредна акция, която ще бъде повторена, съобщи д-р Веселин Бекирски от Общинското предприятие „Зооветеринарен комплекс“.

Концентрирани са там, в Столипиново. В другите части на район „Източен“ почти няма,  в „Изгрев“ и Столипиново улавяме най-много, обясни ветеринарният лекар. По думите му сигнали за ухапвания и агресивни животни засега няма.

След залавянето на кучетата днес, те бяха закарани в общинския приют, подложени на външно и вътрешно обезпаразитяване, кастрация, ваксинация против бяс и маркиране с ушна марка. След това четириногите ще бъдат върнати обратно в Столипиново.

От началото на годината в Пловдив са хванати 230 безстопанствени кучета и 840 котки, още 150 кучета са заловени в общините наоколо. Според д-р Бекирски по-голяма е популацията на бездомните котки и те надхвърлят 10 хиляди. Не са малко обаче и  бездомните кучета, допълни той.

Подобни статии

Top