6 общности представиха първия календар на етносите в Пловдив

При изключителна атмосфера в Балабановата къща в Стария град бе представен първия календар на етносите с най-древна история в най-стария жив град в Европа – в Пловдив. Събитието стана реалност благодарение на пълната подкрепа на арменската, еврейската, руската, ромската и турската общност в града под тепетата, които представиха своята история, вплетена в историческото развитие на Пловдив векове назад.

Промоцията на календара на етносите предшества откриването и на първия в града “Дом на етносите”.

“Община Пловдив изключително подкрепя начинанието и ще съдейства за всички подобни инициативи, които обединяват различните етноси в Пловдив и са послание за една изключителна толерантност”, заяви по време на официалната церемония зам.-кметът по културата Амелия Гешева.

Членовете на Консултативния съвет към Фондацията представиха фотомоделите от каледара – автентични представители на етническите общности, облечени в традиционни облекла. На подредената трапеза всички заедно опитаха, не само от българската баница, но и ервейски борекас, руски пряники и баранки, турски лозови сърмички и сладкиши.

С уникално вино от нар почерпиха приятелите от арменската общност, а д-р Ахавни Кеворкян просълзи част от гостите с прочувствените си думи. Олга Атанасова подари на публиката прекрасни руски стихове, а Виктор Простов сподели, че във вените му тече кръв от 5 етноса.

По време на събитието Фондацията получи и първите си дарения. Специални благодарности бяха отправени към Организацията на евреите “Шалом”, както и към всички гости от общността; към Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Мюсюлманското настоятелство, руската и арменската общности, училище „Найден Геров“ в квартал Столипиново, както и към всички гости на събитието, които ще бъдат записани в историята на Фондация ЗАЕДНО като първи нейни благодетели.

Подобни статии

Top